c

Etichete

religie (1)

marți, 27 aprilie 2010

POVEȘTI DĂUNĂTOARE


POVEȘTI DĂUNĂTOARE

Allah a spus: Nu da ascultare celui care se juruiește întruna și e vrednic de dispreț/ Defăimător, care umblă cu clevetiri.”(Traducerea sensurilor Coranului Cel Sfânt, 68:10-11)

Profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, a spus: ” Un defăimător nu va intra în Paradis.”(Ryiad As Salihin, no. 1536)

De asemenea a spus: ”Aceștia sunt pedepsiți, și nu pentru ceva foarte grav. Unul dintre ei nu s-a păzit de urină, iar celălalt a fost implicat în defăimare (calomnie).” (Riyad As Salihin, no. 1537)

În conformitate cu hadith-urile, cu toate că mulți oameni nu sunt conștienți că poveștile dăunătoare sunt fapte interzise, este considerat un păcat foarte serios de care un bun musulman ar trebui să se țină departe. Dacă cineva vine la tine și îți spune despre o altă persoană că te-ar fi criticat, acesta este un clevetitor, un defăimător și chiar un bârfitor, în același timp. Nu ar trebui să asculți sau să crezi ce ți se spune, ba chiar încearcă să corectezi persoana care vine cu astfel de zvonuri, povești, sfătuindu-l să nu mai repete această greșeală ( de a împrăștia povești între oameni). Nu trebuie să te lași influențat de ce ai auzit și nu trebuie să te lași condus spre comiterea unor păcate precum iscodirea, urmărirea, spionarea persoanelor implicate în poveștile auzite, doar ca să afli dacă ai fost cu adevărat criticat de acestea.

Dacă vezi pe cineva ce comite păcate care îi afectează și pe alții, cum ar fi furtul, atunci ar trebui să îl dai de gol, și să îl raportezi autorităților, acțiunea ta va fi un bine pentru comunitate și nu o răzbunare personală. Dacă o persoană comite un păcat individual, cum ar fi consumul alcoolului în casă, nu trebuie să te duci să le spui altora despre acesta.

Un om a venit odată la Umar ibn Abdul Aziz- al V lea bun calif, care era cunoscut pentru judecata dreaptă, și a fost atenționat despre o persoană care îl critica. După ce a ascultat acestea, Umar i-a spus celui cu zvonul : ” Dacă minți, atunci este unul dintre cei la care se face referire în acest verset: ” O, voi cei care credeți! Dacă vine la voi un nelegiuit cu o veste, chibzuiți cu [mare] băgare de seamă, ca să nu pricinuiți rău unui neam, din neștiință, și să nu vă căiți pentru ceea ce ați făcut!”(49:6), și apoi să fi considerat decăzut. Dacă, pe de altă parte, spui adevărul, atunci ești unul dintre cei numiți în Quran ”defăimători, clevetitori, bârfitori”(68:11), și vei fi disprețuit pentru asta. Dar dacă vei dori să te căiești, noi te vom ierta.” Omul a cerut iertarea.