c

Etichete

religie (1)

marți, 19 octombrie 2010

Al Khushoo'

AL KHUSHOO'-SMERENIE ȘI SUPUNERE ÎN RUGĂCIUNE
Treizeci și trei de căi în atingerea Al Khushoo-ului în As-Salah



În Numele Lui Allah, Cel Milostiv,Îndurător,


Laudă Lui Allah, Stăpânul Lumilor, care a spus în Cartea Sa, Coranul: „ Și stați în picioare dinaintea Lui Allah, cu smerenie!”
(2:238)




Și referitor la Rugăciune a spus: .... [Într-adevăr] ea este anevoioasă, însă nu pentru al-Khashi'een.” (2:45)



Al Khushoo' = concentrare, smerenie , supunere

As Salah = Rugăciunea

Al Khashi'een = credincioșii ce stau în picioare dinaintea Lui Allah cu umilință și supunere în inimi, în Rugăciune


Și pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra conducătorului celor smeriți, supremul khashi'een-ilor, Muhammad, Mesagerul Lui Allah, și asupra familiei și Companionilor săi.

As'Salah este cel mai nobil stâlp al islamului și Al-Khushoo' în Rugăciune este așezat ca importanță de către Sharee'ah după Ash- Shahada (mărturisirea că nu există altă divinitate în afară de Allah- La ilaha illa Allah). Când Iblis (Satan) , dușmanul Lui Allah, a jurat să-i ispitească și să îi ducă în rătăcire pe fiii lui Adam , a spus: ” Și îi voi împresura în valuri, din fața și din spatele lor, de la dreapta și de la stânga lor, și nu-i vei afla pe cei mai mulți dintre ei mulțumitori.”
(7:17)




Una dintre cele mai semnificative intrigi ale sale (ale shaytan-ului = satan) este să distragă oamenii de la As-Salah (Rugăciune) , prin orice mijloace posibile, și să le șoptească în timpul Rugăciunii pentru a-i abate de la bucuria acestui atât de important act de adorare și mai departe făcându-i să piardă și nobila sa răsplată.



Cum Al-Khushoo' va fi primul care va dispărea de pe pământ, noi fiind printre cei care trăiesc aproape de vremurile de pe urmă, cuvintele companionului Hudhayfah, Allah să fie mulțumit de el, sunt foarte potrivite pentru noi: ” Primul lucru pe care îl veți pierde din religia voastră va fi Al Khushoo, și ultimul lucru pe care îl veți pierde va fi As'Salah. Um om care se va ruga nu va avea nimic bun în el și curând veți intra în moschee și nu veți mai găsi pe nimeni să aibe khushoo'. ”
(Al Madarij, 1/521)


Auzim numeroase plângeri de la frați și surori care se vaită de waswas-uri (șoapte), insinuând că vin de la Shaytan, și de pierderea Al Khushoo'-ului din timpul Rugăciunii, astfel nevoia de a dezbate aceaste probleme a devenit destul de presantă. Iată un reminder pentru mine și pentru tine, și mă rog Lui Allah Subhana wa Ta 'Ala să îl facă de folos pentru toți.


Allah spune: „ Fără îndoială că izbândesc și sunt fericiți dreptcredincioșii, / Care sunt smeriți în Rugăciunea lor...”
(23:1-2)




-temându-se de Allah și fiind liniștiți. Al Khushoo înseamnă calmitate, serenitate, liniște, smerenie și demnitate. Ceea ce face un om să aibă Khushoo' este teama de Allah Subhana wa Ta 'Ala și faptul că El întotdeauna ne privește.
(Tafseer Ibn Katheer, ediția Dar ash-Sha'b , 6/414)




Al Khushoo înseamnă , de asemenea, că sufletul stă dinaintea Lui Allah în smerenie și supunere.
(Al Madarij, 1/520)




S-a relatat că Mujahid a spus, cu privire la acest verset ”...Și stați în picioare dinaintea Lui Allah, cu smerenie!” (2:238): ”Parte a supunerii este să îți pleci fruntea, să fii solemn și docil, să îți pleci privirile și să te arăți umil din frică de Allah, Slavă Lui.”
(Ta'dheem Qadr as'Salah, 1/188)



Partea ce aparține Al Khushoo-ului este inima și efectele sale sunt manifestate asupra întregului corp. Toate membrele urmează inima: ” Dacă inima este putredă din neglijență sau ascultare a șoaptelor Shaytanului, supunerea funcțiilor corpului va fi de asemenea deviată. Inima este precum regele, iar membrele sunt precum armatele sale care îi urmează comenzile și merg în direcția ordonată. Dacă regele este detronat, oamenii săi sunt pierduți, ceea ce se întâmplă când inima nu se supune corect (legilor divine).


-va urma, inshaAllah-




Evenimentele sfârșitului III

EVENIMENTELE SFÂRȘITULUI III-SHEIKH MUHAMMAD HASAN (spicuiri și adaptări)


Ya Allah! Și vezi pe cutare sau cutare zâmbind pe patul de moarte.... Da, da, el a primit vești bune. Da, pe patul morții sale el a primit vești bune despre locul său în Paradis. A primit vești bune de la îngerii care au coborât să îl întărească spunându-i că nu are a se teme și nici a se mâhni. Îngerii vor răspunde celor care îi întreabă cine sunt: ” Noi suntem ocrotitorii voștri în viața din această lume și din Viața de Apoi; /voi veți avea în ea [Viața de Apoi] ceea ce doresc sufletele voastre și veți avea în ea ceea ce veți cere,/ Ospeție de la un Iertător , Îndurător [Ghafur, Rahim].” (41:30)

Aceasta este opinia unora dintre învățați cu privire la cele două momente în care îngerii se vor coborî asupra oamenilor. O altă variantă a învățaților este că îngerii se vor coborî la ieșirea din morminte a oamenilor, în Ziua Învierii. Vei vedea scene neobișnuite în această Zi, cînd oamenii își vor părăsi mormintele. Încearcă să îți imaginezi un om care merge sprijinit pe fața sa. Acesta e un lucru imposibil! , o să spui. Vreau să dai frâu liber imaginației tale și să îți închipui exact oameni, femei și bărbați , mergând sprijinindu-se pe fețele lor. Te vei minuna spunând: ” O, sheikh, ce tot spui acolo? De unde ai adus asemenea vorbe? ”
Ei bine, nu există cuvânt fără dovezi aduse din Quran și Sunnah. Nu, niciodată. Nu voi vorbi niciodată fără să aduc argumente clare din Cartea Lui Allah sau din hadithuri autentice . Vei spune: A fost menționat de Allah că vor fi oameni ce vor ieși din mormintele lor sprijinindu-se pe fețe, în Ziua Învierii? Da. Și unde sunt, atunci, aceste versete?


Ascultă la ceea ce spune Allah: ”Și Noi îi vom aduna în Ziua Învierii târâți pe fețele lor, orbi, muți , surzi.” (17:97)

Allah spune: ” Și Noi îi vom aduna în Ziua Învierii târâți pe fețele lor, orbi, muți , surzi.” (17:97)



Ya Allah! Acești oameni nu vor putea auzi, vorbi , și nici vedea, în timp ce se vor târî pe fețele lor. Încotro se vor târî ei? Spre Iad.... Toată puterea și forța se află la Allah (La hawla wa la quwata illa billah)
Și versetul continuă:” Adăpostul lor va fi Gheena, și ori de câte ori va da să se stingă [focul], Noi îl vom aprinde cu o flacără.”(17:97)


Este menționat de către Bukhari și Muslim, sub autoritatea lui Anas Ibn Malik că profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, a spus: ” Allah îi va aduna pe necredincioși târându-se pe fețele lor, în Ziua Învierii. Un bărbat a spus: ”O, Mesager al Lui Allah , cum vor fi necredincioșii făcuți să se adune în Ziua Învierii târându-se pe fețele lor?” El a spus: ”Cu adevărat, Cel care ia făcut pe ei să meargă pe picioare în această lume, este Capabil să îi facă pe ei să se târască pe fețe , în Ziua Învierii.”


O altă relatare spune: ” Cel care i-a făcut pe ei să meargă pe picioare în această lume, nu va fi Capabil să îi facă pe ei să se târască pe fețe , în Ziua Învierii?”

Qatada, un sub-narator, a spus: ”Da, pe Puterea Domnului nostru! Eu, ca fiecare dintre credincioși ar trebui să spun : Da, pe Puterea Domnului nostru, El este Capabil.”


Există o relatare de la At-Tirmidhi, cu un bun lanț de relatatori, care susține că profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, a spus: ” Oamenii vor fi adunați în Ziua Judecății în trei grupuri: un grup mergând pe picioare, un grup călărind și un grup mergând cu fețele în jos (invers). Cât despre cei ce vor fi călare, ei sunt cei drepți.”


Fie ca Allah să mă facă pe mine și pe tine unul dintre ei. Și această relatare este în conformitate cu versetul: ”În Ziua în care îi vom aduna pe cei smeriți la Cel Milostiv, ca o delegație (veniți înaintea unui rege pentru onoruri).” (19:85)

Aceia sunt călăreții. A doua categorie vor merge pe picioare , și a treia categorie vor fi adunați târându-se pe fețele lor.
Unul dintre companioni l-a întrebat pe Profet: ”Cum sunt oamenii adunați târându-se pe fețe?” Profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, a răspuns: ” Nu este Capabil Cel care i-a făcut să meargă pe picioarele lor în această viață, să îi facă pe ei să se târască pe fețe în următoarea?”


Vor fi miracole și scene terifiante. Îngerii se vor coborî asupra oamenilor drepți și credincioși când aceștia vor fi să iasă din morminte. Când va ieși din mormânt cel credincios, bărbat sau femeie, va găsi îngerii gata să îl primească. Îngerii vor pregăti pentru ei mijloacele de deplasare spre Lumea de Apoi ale cărei frumuseți și splendori sunt cunoscute doar de către Allah Unicul care Le-a creat pentru credincioșii cei smeriți, care vor veni călare, și nu pe jos. Poate acei credincioși nu au mers niciodată nici măcar pe bicicletă în această lume. Dar atunci ei nu vor merge nici pe picioare și nici pe fețe, ferească Dumnezeu, ci vor fi călare. Acest lucru este în conformitate cu versetul: ” În Ziua în care îi vom aduna pe cei smeriți la Cel Milostiv, ca o delegație (veniți înaintea unui rege pentru onoruri).” (19:85)

Și anume călare. Îngerii îi vor primii pe credincioșii loiali și smeriți cu vești bune zicând: ” Nu vă temeți și nici nu fiți mâhniți! Ci primiți bunavestire!”(41:30)


La ieșirea din morminte ei vor primi vești bune: ” Nu vă temeți și nu fiți mâhniți și primiți bunavestire despre Raiul ce vi s-a făgăduit! Noi suntem ocrotitorii voștri în viața din această lume și din Viața de Apoi; /voi veți avea în ea [Viața de Apoi] ceea ce doresc sufletele voastre și veți avea în ea ceea ce veți cere,/ Ospeție de la un Iertător , Îndurător [Ghafur, Rahim].” (41:30)


Moartea înseamnă plecarea unui suflet. Spunem că, cutare sau cutare a murit, totul s-a terminat, totul s-a încheiat. Învingătorii vor fi învingători și învinșii vor fi învinși. Cutare și cutare, care a avut o educație aleasă, o poziție înaltă, și autoritate, a murit. Acest cutare a murit. Acum trupul său este spălat pentru a fi îngropat. La Ilaha illa Allah! (Nu există divinitate în afară de Allah!) Acum este dezbrăcat de orice autoritate și haină. Acum acest cutare este învelit în giulgiul său. Și lasă această lume luând cu el nimic altceva decât giulgiul său (kafanul). Este purtat pe umeri. Unde? În mormânt. Această parte este ceea ce vom discuta la viitoarea întâlnire, cu voia Lui Allah. Îl rog pe Allah, Slavă Lui, să sfârșească viața mea și a ta în monoteism și credință. O, Allah, protejează-ne pe noi în această viață, în mormânt și în Ziua Învierii. Cu adevărat doar Tu ești Singurul Căruia îi putem cere acestea și Singurul care Le poate îndeplini. Pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra dragului nostru profet , și asupra familiei sale , și asupra companionilor și tuturor celor ce îl urmează. Assalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu.