c

Etichete

religie (1)

marți, 19 octombrie 2010

Al Khushoo'

AL KHUSHOO'-SMERENIE ȘI SUPUNERE ÎN RUGĂCIUNE
Treizeci și trei de căi în atingerea Al Khushoo-ului în As-Salah



În Numele Lui Allah, Cel Milostiv,Îndurător,


Laudă Lui Allah, Stăpânul Lumilor, care a spus în Cartea Sa, Coranul: „ Și stați în picioare dinaintea Lui Allah, cu smerenie!”
(2:238)




Și referitor la Rugăciune a spus: .... [Într-adevăr] ea este anevoioasă, însă nu pentru al-Khashi'een.” (2:45)



Al Khushoo' = concentrare, smerenie , supunere

As Salah = Rugăciunea

Al Khashi'een = credincioșii ce stau în picioare dinaintea Lui Allah cu umilință și supunere în inimi, în Rugăciune


Și pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra conducătorului celor smeriți, supremul khashi'een-ilor, Muhammad, Mesagerul Lui Allah, și asupra familiei și Companionilor săi.

As'Salah este cel mai nobil stâlp al islamului și Al-Khushoo' în Rugăciune este așezat ca importanță de către Sharee'ah după Ash- Shahada (mărturisirea că nu există altă divinitate în afară de Allah- La ilaha illa Allah). Când Iblis (Satan) , dușmanul Lui Allah, a jurat să-i ispitească și să îi ducă în rătăcire pe fiii lui Adam , a spus: ” Și îi voi împresura în valuri, din fața și din spatele lor, de la dreapta și de la stânga lor, și nu-i vei afla pe cei mai mulți dintre ei mulțumitori.”
(7:17)




Una dintre cele mai semnificative intrigi ale sale (ale shaytan-ului = satan) este să distragă oamenii de la As-Salah (Rugăciune) , prin orice mijloace posibile, și să le șoptească în timpul Rugăciunii pentru a-i abate de la bucuria acestui atât de important act de adorare și mai departe făcându-i să piardă și nobila sa răsplată.



Cum Al-Khushoo' va fi primul care va dispărea de pe pământ, noi fiind printre cei care trăiesc aproape de vremurile de pe urmă, cuvintele companionului Hudhayfah, Allah să fie mulțumit de el, sunt foarte potrivite pentru noi: ” Primul lucru pe care îl veți pierde din religia voastră va fi Al Khushoo, și ultimul lucru pe care îl veți pierde va fi As'Salah. Um om care se va ruga nu va avea nimic bun în el și curând veți intra în moschee și nu veți mai găsi pe nimeni să aibe khushoo'. ”
(Al Madarij, 1/521)


Auzim numeroase plângeri de la frați și surori care se vaită de waswas-uri (șoapte), insinuând că vin de la Shaytan, și de pierderea Al Khushoo'-ului din timpul Rugăciunii, astfel nevoia de a dezbate aceaste probleme a devenit destul de presantă. Iată un reminder pentru mine și pentru tine, și mă rog Lui Allah Subhana wa Ta 'Ala să îl facă de folos pentru toți.


Allah spune: „ Fără îndoială că izbândesc și sunt fericiți dreptcredincioșii, / Care sunt smeriți în Rugăciunea lor...”
(23:1-2)




-temându-se de Allah și fiind liniștiți. Al Khushoo înseamnă calmitate, serenitate, liniște, smerenie și demnitate. Ceea ce face un om să aibă Khushoo' este teama de Allah Subhana wa Ta 'Ala și faptul că El întotdeauna ne privește.
(Tafseer Ibn Katheer, ediția Dar ash-Sha'b , 6/414)




Al Khushoo înseamnă , de asemenea, că sufletul stă dinaintea Lui Allah în smerenie și supunere.
(Al Madarij, 1/520)




S-a relatat că Mujahid a spus, cu privire la acest verset ”...Și stați în picioare dinaintea Lui Allah, cu smerenie!” (2:238): ”Parte a supunerii este să îți pleci fruntea, să fii solemn și docil, să îți pleci privirile și să te arăți umil din frică de Allah, Slavă Lui.”
(Ta'dheem Qadr as'Salah, 1/188)



Partea ce aparține Al Khushoo-ului este inima și efectele sale sunt manifestate asupra întregului corp. Toate membrele urmează inima: ” Dacă inima este putredă din neglijență sau ascultare a șoaptelor Shaytanului, supunerea funcțiilor corpului va fi de asemenea deviată. Inima este precum regele, iar membrele sunt precum armatele sale care îi urmează comenzile și merg în direcția ordonată. Dacă regele este detronat, oamenii săi sunt pierduți, ceea ce se întâmplă când inima nu se supune corect (legilor divine).


-va urma, inshaAllah-