c

Etichete

religie (1)

miercuri, 12 mai 2010

ZGÂRCENIA

Profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, a spus: ”Zgârcenia și comportamentul urât nu sunt dintre atributele unui bun musulman.”


Allah spune: ” Adorați-l pe Allah și nu îi asociați Lui nimic! Purtați-vă bine cu părinții, cu rudele, cu orfanii, cu sărmanii, cu vecinul apropiat și cu vecinul străin, cu tovarășul de alături, cu călătorul de pe drum și cu cei stăpâniți de mâinile voastre drepte, căci Allah nu-i iubește pe cel trufaș și pe cel lăudăros! / Acelora care sunt zgârciți și-i îndeamnă pe oameni la zgârcenie și ascund ceea ce le-a dăruit Allah din harul Său, le-am pregătit necredincioșilor osândă umilitoare.” (Traducerea sensurilor Sfântului Coran, 4:36,37)



Principala cauză a zgârceniei este dragostea de avere, care are patru motive principale:

-adori averea pentru că este o cale de a obține bunuri lumești (totul se cumpără cu bani);

-strângi avere pentru că, crezi că viața ta este destul de lungă pentru a avea timp să cheltuiești;

-strângi avere pentru copiii tăi, pentru a le lăsa după moartea ta;

-nu vezi un viitor sigur și de aceea încerci să strângi acum cât mai multă avere.

1. Cei care vor avere pentru obținerea unor bunuri, să se asigure că acele bunuri sunt permise (în Islam); ei trebuie să plătească Zakatul cu dragă inimă și să dea milostenie celor sărmani și nevoiași, să cheltuie mai mult pe calea Lui Allah.


2. Celor care strâng avere crezând că vor trăi destul cât să aibă timp să se desfete cheltuind ar trebui să li se aducă aminte de Ziua de Apoi și de faptul că viața este scurtă și moartea este iminentă
.


Abdullah ibn Shikhkhir a spus, ”M-am înfățișat Profetului, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, în timp ce recita Surat Al Takathur (102). Apoi a adăugat: ” Oamenii spun : ”O, proprietățile mele, bunurile mele! Dar, o , fiu al lui Adam, din ce ai câștigat tu de pe urma averii tale, din ceea ce ai mâncat și a pierit, din ceea ce ai îmbrăcat și s-a tocit, sau din ceea ce ai cheltuit dând de pomană și a fost trimis mai departe pentru dincolo (Lumea de Apoi)?”

3. Dacă strângi bani pentru copiii tăi, ar trebui să îți aduci aminte de acest verset: ”Să se teamă aceia care, dacă au lăsat în urma lor descendenți slabi, sunt îngrijorați pentru ei; să fie cu frică de Allah și să spună vorbe bine chibzuite!„ (Traducerea sensurilor Sfântului Coran, 4:9)


Sensul acestui verset este că dacă te temi să lași în urmă familia neajutorată, să știi că, calea de a-ți proteja familia este de a le transmite dragostea și teama față de Allah, iar cea mai bună și durabilă moștenire pentru copiii tăi este evlavia.

4. Dacă strângi avere pentru că îți este frică de viitor, ar trebui să crezi mai mult (să ai încredere maximă, fără îndoieli) în Allah și să înțelegi că El este singurul Furnizor, Susținător și Controlor a tot ceea ce există, a tuturor. Dacă crezi cu adevărat în El vei avea parte de un sentiment de pace și siguranță și , prin urmare, niciodată nu te vei îngrijora pentru viitor.

Ca adăugare la cele deja menționate, sunt alte patru sfaturi bine de reținut :

a. Asigură-te că banii pe care îi câștigi pentru a supraviețui sunt halal și că sursa de la care vin este cunoscută ca fiind halal;

b. Fă eforturi maxime pentru a căpăta ceea ce îți este necesar traiului zilnic dar nu te lăcomi să capeți averi, ca să nu devii total preocupat și absorbit de dorința de a strânge averi;

c. Încearcă să fii mereu atent la lucrurile pentru care cheltui, ca acestea să fie halal (permise în Islam), și să nu te ții departe de cei care au nevoie de ajutor.

Ar trebui să știi că cheltuind pe calea Lui Allah, fie că dai la săraci sau cheltui pentru dawah (răspândirea mesajului Lui Allah), nu se consideră extravaganță nici dacă îți cheltui întreaga avere pe această cale. Versetul din Quran care spune
: ”Și nu ține mâna înlănțuită în jurul gâtului tău, dar nici nu o întinde de tot, ca să rămâi ocărât și întristat!”(17:29),
nu se referă la a cheltui pe Calea Lui Allah.

Când Profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, a poruncit musulmanilor să cheltuie pe calea Lui Allah, Abu Bakr, Allah să fie mulțumit de el, a dat întreaga sa avere. Profetul, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, l-a întrebat:
” Ce ai lăsat pentru copiii tăi?” Abu Bakr a răspuns: ”Am lăsat pentru ei pe Allah și Trimisul Său. Și Allah îmi va dărui mai mult. ” Umar ibn Al Khattab, Allah să fie mulțumit de el, a dat jumătate din averea sa și i-a spus Profetului, pacea și binecuvântarea Lui Allah fie asupra sa, :
”Iată jumătate din averea mea și o să cheltui mai mult pe calea Lui Allah!„

d. Asigură-te că intențiile tale sunt bune și sincere în tot ceea ce faci. În câștigarea banilor, cât și în cheltuirea lor, trebuie să fi mereu pe placul Lui Allah. Allah spune: ”Spune: <Într-adevăr, Rugăciunea mea, actele mele de devoțiune, viața mea și moartea mea îi aparțin Lui Allah, Stăpânul lumilor!” (Traducerea sensurilor Sfântului Coran, 6: 162)